'In hoofdzaken eenheid, in bijzaken verdraagzaamheid en in alles de liefde'
En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.
“Onwettige bezetting van Palestijns gebied door Israël”
VRT Nieuws van 18 september 2024
Resolutie van Verenigde Naties eist einde van “onwettige bezetting van Palestijns gebied door Israël”
In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is een resolutie aangenomen die eist dat er een einde komt aan de onwettige aanwezigheid van Israël in bezet Palestijns gebied. Israël krijgt daarvoor 12 maanden de tijd. Een resolutie die goedgekeurd wordt door de Algemene Vergadering is niet bindend, maar heeft wel een belangrijke symbolische waarde.
De resolutie werd goedgekeurd met 124 stemmen voor, 14 stemmen tegen en 43 onthoudingen. Ook ons land heeft voor de resolutie gestemd. Israël en de Verenigde Staten stemden tegen. De stemming komt enkele dagen voordat wereldleiders naar New York reizen voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Verenigde Naties. Op 26 september zal Israëlisch premier Benjamin Netanyahu er de 193 leden toespreken, net als de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Eerder, in juli, oordeelde ook het Internationaal Gerechtshof dat de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied en nederzettingen illegaal is, en dat het Israëlische leger zich moet terugtrekken. Het Hof adviseerde dat dat zo snel mogelijk gebeurde, maar de VN geeft Israël daar nu toch 12 maanden voor.
Niet-bindende resolutie
Er zijn verschillende soorten resoluties: sommige zijn bindend, andere zijn dat niet. Enkel de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het gezag om bindende resoluties uit te vaardigen. Doordat deze resolutie goedgekeurd werd in de Algemene Vergadering, is ze dus niet bindend. Dat betekent dat Israël dus niet verplicht is om zich binnen de 12 maanden uit bezet Palestijns gebied terug te trekken.
De resolutie die in de Algemene Vergadering goedgekeurd werd, legt dus geen juridische verplichtingen op aan Israël. Niet-bindende resoluties drukken meestal de mening of aanbevelingen van de VN uit. Landen behouden echter hun soevereiniteit en kiezen zelf of ze bepaalde aanbevelingen opvolgen of niet.
Het is echter gebruikelijk dat landen overwegen om de aanbevelingen van niet-bindende resoluties op te volgen, vooral als er brede internationale steun is voor de inhoud van de resolutie, zoals nu. Daardoor hebben de resoluties wel een groot moreel gewicht. Het naleven van niet-bindende resoluties is meestal gebaseerd op politieke wil en vrijwillige samenwerking tussen staten.
Het zou alvast niet de eerste keer zijn dat Israël een resolutie van de Algemene Vergadering naast zich neerlegt. In oktober vorig jaar werd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie goedgekeurd die Israël en Hamas opriep om een humanitaire pauze in te lassen. Op die manier kon humanitaire hulp Gaza bereiken. België was 1 van de 120 landen die voor de resolutie stemde. Israël heeft die resolutie toen naast zich neergelegd.