Israël Actueel – Spanningen vanuit Libanon nemen toe – Allisraël News

2 juli, 2024

Rubrieken: Israël Actueel

Israël Actueel

Spanningen vanuit Libanon nemen toe!

Update Allisraël News –  010724

NOORDELIJK FRONT

“Libanon zal binnenkort de prijs betalen voor Hezbollah-terrorisme”, waarschuwt voormalig minister van Oorlog Gantz Europese ambassadeurs

Relatief rustige dag aan noordgrens eindigt met verschillende Hezbollah-aanvallen in de avond

Benny Gantz, voorzitter van de Nationale Eenheidspartij, spreekt Europese ambassadeurs toe in Israël, 1 juli 2024. (Foto met dank aan ELNET)

“Als er geen akkoord is in het noorden, zal de staat Libanon binnenkort de prijs gaan betalen voor het terrorisme van Hezbollah”, waarschuwde voormalig lid van het oorlogskabinet Benny Gantz maandag de Europese ambassadeurs. Tijdens een briefing georganiseerd door ELNET, het pro-Israëlische European Leadership Network, waarschuwde de voorzitter van de Nationale Eenheidspartij dat het conflict in het noorden van Israël binnenkort tot een hoogtepunt zou kunnen komen als er geen diplomatieke oplossing wordt bereikt. De briefing, geleid door Gantz, die onlangs de eenheidsregering verliet, bracht ook over dat de oppositiepartijen van Israël hetzelfde standpunt delen als de rechtse regering over deze kwestie.

Ondertussen zullen de diplomatieke inspanningen onder leiding van de Verenigde Staten naar verluidt woensdag worden voortgezet, aangezien Libanese nieuwsuitzendingen zeiden dat de speciale gezant van de VS, Amos Hochstein, naar Parijs zou reizen om met Franse functionarissen te spreken.

Terwijl Israël maandag aanvankelijk relatief weinig aanvallen van Hezbollah zag, lanceerde de groep later verschillende aanvallen in de vroege avonduren. Op het moment van publicatie had Hezbollah slechts de verantwoordelijkheid voor twee aanslagen op zich genomen. Hezbollah heeft officieel enkele van zijn aanvallen aangekondigd, terwijl het ook Israël treft zonder de verantwoordelijkheid op te eisen. Bovendien hebben geallieerde terreurgroepen namens Hezbollah aanvallen op Israël gelanceerd.

Maandagochtend vroeg klonk het sirenealarm in Metula, een grotendeels geëvacueerde stad in Boven-Galilea. ‘s Middags meldden Israëlische media dat een raket een huis had geraakt zonder gewonden te veroorzaken. Aan het begin van de avond klonken sirenes in Ramot Naftali en in Dovev, waarbij één raket landde in open gebieden in de buurt. Later werden vijf projectielen gelanceerd in de buurt van Maayan Baruch, waardoor sirenes werden geactiveerd, maar ze vielen allemaal in open gebieden zonder verwondingen te veroorzaken. Twee extra raketten werden onderschept nadat raketalarmen waren geactiveerd in Tel Hai en Kfar Giladi.

Maandagochtend verklaarde het Israëlische leger dat het de hele nacht Hezbollah-posities in Zuid-Libanon had aangevallen, waaronder militaire gebouwen in de buurt van Kafr Kila, Khoula, al-Bayda en Rab a-Thalathin. IDF-troepen openden ook artillerievuur op Hezbollah-troepen om een onmiddellijke dreiging in het gebied van a-Dahira weg te nemen. Een andere golf van IDF-aanvallen richtte zich later op Hezbollah-posities in Ayta al-Shaab, Markaba, Houla en, opnieuw, in Kafr Kila. Na twee soortgelijke operaties de dag ervoor, zei de IDF dat het opnieuw een terreurgroep van Hezbollah had gezien en getroffen, dit keer in de buurt van Blayda.

In snelle samenwerking waarschuwden troepen van de 91e divisie van de IDF straaljagers van de Israëlische luchtmacht (IAF) die binnen enkele minuten het gebouw troffen waar de terroristen zich verzamelden.

Tijdens de opmerkingen van Gantz aan de ambassadeurs benadrukte hij dat Israël de situatie in het noorden niet zou laten voortduren, terwijl hij er ook alles aan zou doen om een terugkeer naar de situatie vóór 7 oktober te voorkomen. “We zullen niet accepteren dat 14 commandobataljons onze dorpen binnen een uur na de beslissing kunnen overvallen. Het zal niet gebeuren,” benadrukte Gantz, verwijzend naar Hezbollah’s elite Radwan Force, die heeft opgeschept over zijn vermogen om Noord-Israël binnen te vallen.

“Ik was de laatste Israëliër die Libanon verliet en de grens overstak terug naar Israël. Ik heb er 22 jaar van mijn leven doorgebracht. De helft van mijn militaire carrière”, zei Gantz, die van 1985 tot 2000 als officier diende tijdens de Israëlische bezetting van de veiligheidszone in Zuid-Libanon. “Tot nu toe heeft Libanon de prijs van deze oorlog niet betaald en binnenkort zullen ze de prijs gaan betalen. Ze hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat Hezbollah zijn agressie stopt en Hezbollah moet beslissen of het een Iraanse tak of een Libanese organisatie is en de prijs betalen voor zijn beslissingen.” Gantz merkte op dat het Iraanse regime de “hoeksteen” was van de regionale instabiliteit en Hezbollah, Palestijns terrorisme en milities in onder meer Irak, Syrië en Jemen steunde. “In het licht van deze agressie is verzoening geen optie. De wereld moet begrijpen dat als het Iran niet achtervolgt, Iran het zal achtervolgen. Ik denk niet dat we er omheen kunnen. Ik weet dat het onhandig is. Ik weet dat het moeite kost en ik weet dat het kan leiden tot een escalatie die iedereen zou willen vermijden, maar dat is de realiteit”, concludeerde Gantz

_______________________________________________________________________________