Israël Actueel – Grondoorlog in zicht – Allisraël News van 250924

25 september, 2024

Rubrieken: Israël Actueel

Israël Actueel

Grondoorlog in zicht

Allisraël News van 250924

Hezbollah maakt zich op voor een grondoorlog tegen de IDF; vraagt het Iraanse regime om Israël rechtstreeks aan te vallen

‘Niet de juiste timing’ – Iran weigert aanval op Israël terwijl president in de Algemene Vergadering van de VN in New York is

Terwijl het de afgelopen dagen vanuit de lucht werd gehamerd, heeft Hezbollah zich voorbereid op een mogelijke Israëlische grondinvasie in Libanon. Volgens de nieuwssite Axios heeft de groep directe hulp gezocht bij zijn Iraanse geldschieters om Israël aan te vallen, maar zonder succesWoensdag vertelden Israëlische functionarissen en een westerse diplomaat aan Axios dat Hezbollah er bij het Iraanse regime op heeft aangedrongen om de wraakaanval uit te voeren voor de moord op Ismail Haniyeh in Iran, wat de aandacht van Israël zou afleiden van de bijna voortdurende bombardementen op Hezbollah-doelen van de afgelopen dagen. Naar verluidt heeft het regime de smeekbeden van Hezbollah echter afgewezen en gezegd dat de “timing niet goed is”, terwijl de Iraanse president Masoud Pezeshkian een charmeoffensief begint in de Algemene Vergadering van de VN in New York.

In een gesprek met de media op maandag benadrukte Pezeshkian dat Iran de Israëlische “valstrik” zou vermijden om het conflict met Hezbollah te laten escaleren tot een regionale oorlog. In een ander interview met CNN herhaalde de Iraanse leider echter de steun van Iran aan Hezbollah. “Hezbollah kan niet alleen staan tegen een land dat wordt verdedigd, gesteund en bevoorraad door westerse landen, door Europese landen en de Verenigde Staten,” zei Pezeshkian. De Libanese terreurgroep staat er niet alleen voor, maar heeft de afgelopen maanden meer financiële steun en talrijke wapenleveranties ontvangen van zijn Iraanse beschermheer. “Wat Iran betreft, is er in dit stadium geen echte reden om rechtstreeks in te grijpen in de gevechten”, zei Dr. Raz Zimmt, een expert op het gebied van Iran aan de Universiteit van Tel Aviv.

“Het lijdt geen twijfel dat de klappen die Hezbollah heeft toegebracht in Teheran met verbazing en bezorgdheid zijn ontvangen, en toch gelooft het leiderschap nog steeds dat ondanks de vernietiging van de capaciteiten van de terreurorganisatie door de IDF, Israël niet het vermogen heeft om het te verslaan,” voegde hij eraan toe.

Hoewel Israëlische functionarissen hebben benadrukt dat Israël de mogelijkheid van een grondinvasie niet van tafel zou halen, suggereren berichten in de media dat de strategie van Israël op dit moment is om Hezbollah onder druk te zetten om een diplomatieke overeenkomst te sluiten. Israëlische functionarissen vertelden Axios ook dat de IDF de opdracht heeft gekregen om acties te vermijden die Iran in de gevechten zouden kunnen betrekken. Desondanks benadrukte Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat zijn groep voorbereid was op een grondinvasie, die hij een “historische kans” noemde. “We wachten op hun tanks. Als ze komen, zijn ze welkom”, blunderde hij.

Volgens een bericht in de Wall Street Journal heeft Hezbollah de voorbereidingen voor de volgende confrontatie met de IDF versneld, nadat algemeen werd aangenomen dat het goed had gepresteerd in de Tweede Libanonoorlog van 2006.

De terreurgroep heeft zich voorbereid door “zijn netwerk van tunnels in Zuid-Libanon uit te breiden, strijders en wapens te herpositioneren en meer wapens binnen te smokkelen”, aldus WSJ. Amerikaanse en regionale functionarissen vertelden de krant dat Hezbollah kleine wapens en RPG’s heeft opgeslagen. “Het zuiden is op dit moment als een bijenkorf”, vertelde een voormalige militaire officier van Hezbollah aan WSJ.

“Alles wat de Iraniërs hebben, hebben wij.”

Een van de gevaarlijkste door Iran geleverde wapens in handen van Hezbollah is de door Iran gemaakte geleide antitankraket Almas, die al door de terroristen is gebruikt in de vuurgevechten langs de grens. Almas wordt verondersteld een reverse-engineered versie te zijn van een Israëlisch spike-antitanksysteem en is vergelijkbaar met geavanceerde westerse systemen zoals de Amerikaanse Javelin. Andere wapensystemen die Hezbollah tot nu toe niet in het conflict heeft gebruikt, zijn onder meer geavanceerde, precisiegeleide raketten, anti-scheepsraketten en – misschien wel het meest zorgwekkend voor het Israëlische leger – geavanceerde luchtafweerraketten.

______________________________________________________________________________