Israël Actueel – Rede Netanyahu voor de VN – RVT Nieuws van 29 september 2024

27 september, 2024

Rubrieken: Israël Actueel

Israël Actueel

Rede Netanyahu voor de Verenigde Naties

RVT Nws van 27 september 2024

Netanyahu ziet een “vloek” in het Midden-Oosten en een “zegen”.

Bron: Lukas Lecluyse, Freek Willems, Kathleen Heylen

Update  16:33

do 26 sep  06:27

Liveblog – Netanyahu haalt in VN-toespraak uit naar Iran én internationale gemeenschap, nieuwe zware luchtaanval op Beiroet

De Israëlische premier Netanyahu heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken. In zijn speech haalde hij hard uit naar Hamas, Hezbollah en Iran en hij benadrukte dat Israël zal overwinnen. Netanyahu was ook heel scherp voor de VN en de internationale gemeenschap, die hij hypocrisie verweet. Volg de belangrijkste ontwikkelingen in het Midden-Oosten in deze blog.

In het kort: 

Op 17 september ontploften massaal biepers bij leden van de radicaal-islamitische organisatie Hezbollah in Libanon en Syrië. Er vielen zeker 12 doden en bijna 3.000 gewonden.

Een dag later volgde een tweede golf van explosies in Libanon, dit keer werden vooral walkietalkies geviseerd. Daarbij vielen zeker 25 doden en honderden gewonden.

Hezbollah beschuldigt Israël, Israël weigert om op de beweringen in te gaan. Over het algemeen wordt wel aangenomen dat Israël verantwoordelijk is.

Sindsdien is het aantal wederzijdse aanvallen geëscaleerd. 23 september was de dodelijkste dag in Libanon sinds het einde van de burgeroorlog in 1990. Bij Israëlische luchtaanvallen vielen toen meer dan 550 doden en gewonden.

De internationale gemeenschap waarschuwt voor een regionale oorlog. Meer dan 90.000 Libanezen zijn de voorbije dagen gevlucht.

Nieuwe zware aanval op Beiroet:

“Centraal commandocentrum van Hezbollah was doelwit”

Kort na de toespraak van de Israëlische premier Netanyahu, waarin hij verzekerde dat zijn land zou doorzetten met de strijd tegen Hezbollah, vonden in de Libanese hoofdstad Beiroet verschillende zware explosies plaats. Grote rookwolken stijgen op boven de stad. De aanval was naar verluidt gericht op de zuidelijke buitenwijken van de stad. Volgens een televisiekanaal van Hezbollah zouden 4 gebouwen verwoest zijn. Het Israëlische leger zegt dat het het centraal commandocentrum van Hezbollah heeft geviseerd, waar normaal gezien de topleden van de organisatie samenkomen. Het is nog niet duidelijk of er Hezbollah-strijders zijn uitgeschakeld en of er ook andere slachtoffers zijn gevallen.

Bekijk: enkele opvallende fragmenten uit de toespraak van Netanyahu

Netanyahu haalt hard uit naar Verenigde Naties en Strafhof

De Israëlische premier Netanyahu haalde in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering ook hard uit naar de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap. Zo hekelde hij het grote aantal resoluties tegen Israël. “In het voorbije jaar waren er meer resoluties tegen Israël dan tegen alle andere landen samen. Wat een hypocrisie, wat een dubbele standaard, wat een grap!”, beet hij van zich af. Ook de openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof kreeg ervan langs, vanwege diens arrestatiebevel tegen de premier. “Puur antisemitisme”, aldus Netanyahu. Volgens de premier zitten “de echte oorlogsmisdadigers in Iran, Gaza, Syrië, Libanon en Jemen.”

Netanyahu: “De keuze is aan jullie: de zegen of de vloek”

Netanyahu wees er in zijn speech op dat Israël vorig jaar bijna een vredesakkoord met Saudi-Arabië had gesloten, maar dat de terreuraanval van Hamas die verstoord heeft. Hij blijft naar eigen zeggen streven naar zo’n akkoord, dat een “historische verzoening tussen Israël en de Arabische wereld en tussen joden en moslims zou” zou zijn. “Wij willen zo’n akkoord, Iran doet er alles aan om het te voorkomen.” Netanyahu haalde ook 2 kaarten boven. Een kaart waarop volgens de premier de “zegen” van het Midden-Oosten te zien was, met name Israël en de landen waarmee het vrede heeft gesloten. En een tweede kaart waarop volgens de premier de “vloek” van het Midden-Oosten te zien was, Iran en zijn partners. “Wij weten wat we kiezen, wat kiezen jullie?”, vroeg hij aan de internationale gemeenschap.

Netanyahu: “De wereld heeft Iran te lang laten doen”

Netanyahu richtte vanzelfsprekend zijn pijlen op Hamas en Hezbollah, waartegen Israël op dit moment strijdt in de Gazastrook en Libanon. Maar Netanyahu probeerde het grotere plaatje te schetsen van wat volgens hem het echte probleem is: “Iran bedreigt het hele Midden-Oosten en de hele wereld.” Volgens Netanyahu heeft de wereld Iran veel te lang laten doen. “Het moet nu stoppen.” Hij riep de internationale gemeenschap op om de Iraanse bevolking te steunen, “die het kwaadaardige regime weg wil”. En er moeten sancties komen tegen Iran, zodat het nooit in staat zal zijn om nucleaire wapens te produceren. “Israël zal al zijn macht gebruiken om te voorkomen dat dat gebeurt.”

Israëlische premier Netanyahu: “Ik was van plan om niet naar de Algemene Vergadering te komen, maar wilde iets rechtzetten”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken. “Ik was niet van plan om te komen”, begon hij zijn toespraak. “Maar toen ik de leugens hoorde die velen hier op dit podium vertelden, heb ik beslist om te komen en een aantal dingen recht te zetten.” Netanyahu benadrukte in zijn toespraak de wreedheden begaan door Hamas en Hezbollah en haalde verschillende keren uit naar Iran, het land dat volgens hem verantwoordelijk is voor alle conflicten in het Midden-Oosten. Opvallend: tijdens de toespraak van Netanyahu bleven de stoelen van Iran, Saudi-Arabië en andere Arabische staten leeg. Net voor hij begon, verlieten de delegaties de zaal. Tijdens zijn toespraak werd Netanyahu geregeld toegejuicht door Israëli’s in de zaal.

______________________________________________________________________________