Israël Actueel – Shema-gebed in Jeruzalem

22 maart, 2024

Rubrieken: Actueel, Israël Actueel

Israël Actueel

Shema-gebed in Jeruzalem

Wereldwijd Shema-gebed bij de Westelijke Muur in Jeruzalem voor gijzelaars, soldaten trekken duizenden

Live-uitzending en wereldwijde deelname zorgen voor de grootste openbare recitatie van het Shema-gebed in de geschiedenis

Alle Israëlische nieuwsmedewerkers | Gepubliceerd: 22 maart 2024

Israëli’s wonen een gebed bij voor de terugkeer van de gijzelaars die door Hamas-terroristen in de Gazastrook worden vastgehouden, bij de Westelijke Muur, de heiligste gebedsplaats van het jodendom in de oude stad van Jeruzalem, 21 maart 2024. Tienduizenden Joden in Israël en over de hele wereld verenigden zich donderdagavond voor het grootste gebedsevenement om het Shema-gebed te reciteren op het plein van de Westelijke Muur in Jeruzalem. De massale menigte bad voor de terugkeer van de gijzelaars en de veiligheid van IDF-soldaten in de oorlog tegen Hamas-terroristen in Gaza.

Tijdens de gebedsbijeenkomst bij de Westelijke Muur in de Oude Stad reciteerden duizenden deelnemers, waaronder families van ontvoerden en vermiste personen, hoofdstukken uit het Boek der Psalmen, waaronder Psalm 22, en een speciaal gebed voor de terugkeer van de ontvoerden: “Moge het hele volk van Israël gebruikt deze woorden als een gebed voor de veiligheid van de ontvoerden en IDF-soldaten.”

De gebedsgebeurtenis vond plaats aan het einde van het traditionele Esther-vasten, in het Hebreeuws Taanit Esther genoemd, wat een vasten is van zonsopgang tot zonsondergang op de dag vóór Poeriem, wanneer Joden zich collectief de bedreigingen tegen hen herinneren en Gods bevrijding van degenen die hebben geprobeerd om Joden door de geschiedenis heen schade toebrengen.  Het hoogtepunt van de gebeurtenis was het gezamenlijk lezen van het Shema Yisrael-gebed, gevolgd door het blazen op de sjofar.

Voordat het Shema-gebed begon, zei Yigal Seroussi, wiens zoon Almog op 7 oktober door terroristen naar Gaza werd ontvoerd: “We hebben nu deze minuut nodig om ons hoofd van alles te zuiveren. Om afgestemd te zijn op het Shema Yisrael dat hier gezegd gaat worden. We zullen allemaal samen het Shema lezen en ernaar streven alle ontvoerden veilig en wel terug te brengen. Voor de vrede van onze soldaten en de eenheid binnen Israël.”

De families van de ontvoerden zeiden: “Het volk van Israël heeft ons opnieuw de omvang van zijn glorie bewezen. De kracht die u ons geeft, stelt ons in staat de moeilijke strijd van ons leven voort te zetten, de strijd voor de bevrijding van onze dierbaren.”

Het gebed werd ook bijgewoond door de vrouw van de premier, Sarah Netanyahu.

Sara Netanyahu, echtgenote van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, woont een gebed bij voor de terugkeer van de Israëlische gijzelaars die door Hamas-terroristen in de Gazastrook worden vastgehouden, bij de Westelijke Muur, de heiligste gebedsplaats van het jodendom in de Oude Stad van Jeruzalem, 21 maart 2024.

“We roepen alle leden van de regering op om naast ons te komen staan ​​en samen tot een onmiddellijke deal te komen”, aldus de families.

Het evenement werd live uitgezonden in Israël en over de hele wereld. Joden over de hele wereld waren te zien in synagogen, Joodse centra, universiteiten en diverse andere plaatsen terwijl ze het Shema Yisrael-gebed reciteerden gelijktijdig met de gebeurtenis in Israël, waardoor het de grootste openbare lezing van het Shema in de geschiedenis was.

Israëli’s wonen een gebed bij voor de terugkeer van de gijzelaars die door Hamas-terroristen in de Gazastrook worden vastgehouden, bij de Westelijke Muur, de heiligste gebedsplaats van het jodendom in de oude stad van Jeruzalem, 21 maart 2024.

Het Shema- gebed komt uit Deuteronomium 6, waar Mozes het volk Israël opriep om te luisteren en de woorden van God te gehoorzamen: “Hoor naar Israël, de Heer, uw God, de Heer is één.” Het gebed wordt ‘s ochtends en ‘s avonds door joden over de hele wereld gereciteerd.

____________________________________________________________________________________________________