Israël Actueel – Springstof in beepers – VRT Nieuws van 18 september 2024

18 september, 2024

Rubrieken: Israël Actueel

Israël Actueel

Enkele grammen springstof in beepers

VRT Nieuws van 18 september 2024

Enkele grammen springstof, beepers uit Taiwan en 1 gecodeerd bericht: New York Times ontdekt details over aanval in Libanon

Israël heeft op voorhand explosieven geplaatst in de beepers die Hezbollah had besteld bij een Taiwanees bedrijf. Dat schrijft de krant The New York Times op basis van Amerikaanse en Libanese veiligheidsbronnen. Met een schakelaar kon vanop afstand de springstof gelijktijdig tot ontploffing gebracht worden.

De minutieus uitgevoerde operatie bleek een samenwerking tussen de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst, en het Israëlische leger. Dat meent de Amerikaanse krant The New York Times te weten op basis van verschillende bronnen.

De beepers kwamen oorspronkelijk uit Taiwan, maar er zou mee zijn geknoeid voordat ze Libanon bereikten. Het explosieve materiaal, slechts enkele tientallen grammen, werd telkens naast de batterij gestoken. Volgens persbureau Reuters plaatste de Mossad de springstof in zo’n 5.000 beepers. Er werd in elk toestel ook een schakelaar ingebouwd die vanop afstand kon worden geactiveerd.

Wat zijn beepers?

Beepers of ‘semafoons’ zijn oudere communicatietoestellen, die worden gebruikt om iemand een signaal te geven of een tekstbericht te versturen. Zo weet de ontvanger dat iemand hem probeert te bereiken. Het toestel was tot de jaren 90 bijzonder populair, maar verdween bij ons door de opkomst van de mobiele telefoon.

Gisterenmiddag ontvingen de beepers om 14.30 uur (onze tijd) in Libanon dan een bericht dat afkomstig leek van de leiding van Hezbollah. Het gecodeerde bericht activeerde de explosieven. De toestellen waren geprogrammeerd om eerst enkele seconden te piepen.

Volgens de Libanese minister van Volksgezondheid vielen er minstens 9 doden en bijna 3.000 gewonden. De radicaal-islamitische organisatie Hezbollah heeft Israël ervan beschuldigd de aanval te hebben georkestreerd, maar gaf verder weinig details. Het land belooft wel wraak te nemen. De legerleiding van Israël zat al samen, maar Israël zelf gaf (nog) geen commentaar op de aanval. Persbureau AP zegt dat de VS op de hoogte gebracht werd door Israël pas nadat de actie was uitgevoerd. Na de aanval werd in Libanon opgeroepen om bloed te doneren voor de vele gewonden.

Toestel leent zich ertoe

Ook Belgisch cyberexpert en ethisch hacker Inti De Ceukelaire denkt dat er vooraf ontplofbaar materiaal in de beepers is geplaatst. “De eerste rapporten spraken over hacking, maar daar sta ik sceptisch tegenover. Het zijn namelijk toestellen die niet zoveel features hebben, of toch niet op het niveau van een smartphone. Zoiets hacken, lijkt mij dus eerder onwaarschijnlijk.” “Volgens de meest recente bronnen zou er tijdens het importproces een springstof geïnjecteerd zijn in de batterijen van de beepers. Waarschijnlijk hebben ze de radio die in de beeper zit gebruikt om die op afstand te laten afgaan. Daarmee hebben ze een bom gemaakt met een toestel dat er zich heel goed toe leent.”

Expert cybersecurity Inti De Ceukelaire spreekt in Laat niet over hacking, maar over een chemisch bestanddeel

“Beepers gemaakt in Europa”

Het zou gaan om beepers die door het Taiwanese bedrijf Gold Apollo zijn gemaakt. Gold Apollo-baas Hsu Ching-Kuang heeft alvast gereageerd. Hij benadrukt dat de ontplofte beepers geproduceerd zijn door een bedrijf in Europa dat toestemming had om het Taiwanese merk te gebruiken. “Dit beepermodel wordt geproduceerd en verkocht door BAC Consulting”, verduidelijkt Gold Apollo vandaag in een verklaring. BAC is gevestigd in Boedapest (Hongarije). Veel vragen blijven nog open: waar werden die duizenden beepers onder handen genomen? En door wie? En hoe kon zo’n grote operatie onopgemerkt blijven?

Van smartphone naar beeper

Opvallend: een half jaar geleden riep de leider van Hezbollah nog op om geen smartphones te gebruiken uit vrees voor Israëlische spionageacties. Daarop schakelden de Hezbollah-militanten over op beepers. “Vanuit hun perspectief was dat een gegronde vrees”, aldus De Ceukelaire. “Israël is een van de meest toonaangevende cybersecuritylanden in de wereld.”

VRT NWS-journalist Bram Vandeputte

Hij wijst op de technologische knowhow van Israël. “Uit het verleden weten we dat Israël zeer goed is in cyberaanvallen. Zo heeft het in 2007 Iraanse kerncentrales weten plat te leggen via een besmette USB-stick. Mogelijk heeft Israël nu ook zijn technologische kennis gebruikt om de beepers tot ontploffing te brengen.”

“De mol in het systeem”

Kunnen we in de toekomst meer soortgelijke beeper-aanvallen verwachten? Volgens De Ceuckeleire zal het zover niet komen. “Ik denk dat dit een unicum was. Van het moment dat je zoiets een keer doet, kan je dat nooit meer opnieuw doen. Als je 1 keer de kwetsbaarheid van een systeem blootlegt, gaat dat in de toekomst bijgestuurd of vermeden worden.”

______________________________________________________________________________