Er is een overvloed aan metaforen in de Bijbel die gebruikt worden voor de Gemeente. In dit artikel beperken we ons echter tot drie, namelijk: de Gemeente als Lichaam van Christus, de Gemeente als Huis van God en de Gemeente als Bruid van het lam. De Gemeente als ‘Eén kudde met één Herder’ (Joh.10:16) bespreken we niet in deze reeks. Een metafoor is een vorm van beeldspraak waarbij figuurlijk taalgebruik centraal staat. Door het gebruik van een metafoor wordt er een bepaald beeld geschapen. Dit beeld heeft een overeenkomst met wat er werkelijk bedoeld wordt. Bij een metafoor wordt altijd een vergelijking getrokken. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen iets wat men wel en wat men niet kent. Tussen deze twee delen is altijd een verband aanwezig waardoor men begrijpt wat er bedoeld wordt en er een goed beeld van kan schetsen. Metaforen verduidelijken abstracte waarheden. Met betrekking tot ons onderwerp ‘vertelt’ een metafoor dingen over de Gemeente die belangrijk kunnen zijn om leerstellige en/of praktische zaken beter te verstaan. Bijvoorbeeld de metafoor van het lichaam kan dienen om de onderlinge relaties van de leden binnen het Lichaam van Christus beter te begrijpen. Door de metafoor van bruid en bruidegom kunnen we de relaties van bruid en/of echtgenoot beter begrijpen. Ook de metafoor voor het gebruik van een huis met het oog op de Gemeente is duidelijk. Het kan dienen om een gezin, familie of een gebouw weer te geven. Denkt u maar eens aan de metafoor als Huis van God en let op de tekst in 1Timotheüs 3:15 waar staat: “Maar als ik uitblijf, schrijf ik, opdat je weet hoe men zich moet gedragen in het huis van God, dat is de Gemeente van de levende God”. Deze drie metaforen van de Gemeente, Lichaam van Christus, Huis van God, Bruid van het Lam, zullen we hierna bespreken.
We zetten ze nog even op een rijtje:
De Gemeente als Lichaam van Christus
“En Hem als hoofd over alles gegeven aan de Gemeente die zijn lichaam is” (Ef.1:22)
Geestelijke eenheid
Bijvoorbeeld de metafoor van het lichaam kan dienen om de onderlinge relaties van de leden binnen het Lichaam van Christus beter te begrijpen. Kenmerken zijn: (1) De eenheid van de Gemeente; (2) Vele leden met elk een eigen functie; (3) De uitoefening van de gaven; (4) De afzonderlijke gaven; (5) Het Hoofd van het Lichaam.
De Gemeente als Huis van God
“Opdat je weet hoe men zich moet gedragen in het huis van God, dat is de Gemeente” (1Tim.3:15)
Verantwoordelijkheid
Ook de metafoor voor het gebruik van een huis met het oog op de Gemeente is duidelijk. Het kan dienen om de gang van zaken in een gezin, familie of een gebouw weer te geven. Hier een paar kenmerken: (1) De bouw van het huis; (2) De dienst in het huis van God; (3) Orde en tucht; (4) Verval en afzondering; (5) De ambten: oudsten en diakenen.
De Gemeente als Bruid van het Lam
“Kom, ik zal u de bruid, de vrouw van het Lam tonen” (Op.21:9)
Verbondenheid
Door de metafoor van bruid en bruidegom kunnen we de relaties van bruid en/of echtgenoot beter begrijpen. Enkele kenmerken zijn: (1) Reinheid; (2) Verwachting; (3) Heiliging.
Deze drie beelden van de Gemeente wil ik in deze serie studies over de Gemeente op een eenvoudige manier bespreken. Voor hen die dieper op dit onderwerp willen ingaan verwijs ik graag naar de twee delen van ‘De Kerk van God’ van de evangelische-dogmatische reeks van W.J. Ouweneel.