Israël Actueel – VRT News van 250824 – Hezbollah vuurt raketten op Israël af

25 augustus, 2024

Rubrieken: iIsraël Actueel

Israël Actueel

VRT News – 250824

Hezbollah vuurt meer dan 300 raketten af op Israël

Hezbollah vuurt “meer dan 300 raketten” af op Israël, dat noodtoestand afkondigt

De Libanese militie Hezbollah zegt meer dan 300 raketten afgevuurd te hebben op Israëlische militaire doelen. De “grootschalige aanval” is een vergelding voor de dood van een hooggeplaatste Hezbollah-commandant zo’n maand geleden. Israël heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het veiligheidskabinet zit samen.

Lina El Bakkali

VRT News 250824

Het Israëlische leger had eerder vannacht al verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelen in Libanon. Volgens het leger waren die aanvallen een preventieve zelfverdedigingsactie, omdat het al had vernomen dat Hezbollah “zich voorbereidde om raketten en projectielen af te vuren op Israëlisch grondgebied”.

Hezbollah vuurde daarna, rond 5 uur ‘s ochtends, naar eigen zeggen meer dan 320 raketten en drones af op Israël. Het zou gaan om “de eerste fase van de vergeldingsactie” voor de dood van Hezbollahcommandant Fuad Shukr. Hij kwam om het leven bij een Israëlische luchtaanval op een gebouw in de Libanese hoofdstad.

Wat is Hezbollah?

Hezbollah is een politieke partij in Libanon én een gewapende militante beweging. De sjiitische militie werd begin jaren 80 opgericht toen Israël Zuid-Libanon bezette tijdens de Libanese burgeroorlog.

De groep verzet zich tegen Israël en tegen de Amerikaanse invloed in de regio. Hezbollah is één van de zwaarst bewapende militaire groepen ter wereld. Hoewel Hezbollah een sjiitische organisatie is, steunen ze het soennitische Hamas in zijn strijd tegen Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep om 6 uur Belgische tijd zijn veiligheidskabinet bijeen. De noodtoestand is van kracht in het hele land, al zeker voor de komende 48 uur. “Die noodtoestand houdt in dat het leger en de regering het land strenge aanwijzingen kunnen geven”, zegt correspondent Sander Van Hoorn.

“Zo moet je bijvoorbeeld in de buurt blijven van schuilkelders, niet in grote groepen samenkomen of binnenblijven.”

“Hoogste niveau van paraatheid”

De luchtaanvallen lijken langs beide kanten voorlopig achter de rug te zijn. Het is niet duidelijk welke doelen getroffen zijn en hoe groot eventuele schade is.

Hezbollah zegt in een verklaring “op het hoogste niveau van paraatheid te zijn”. “We zullen sterk en waakzaam blijven bij elke Israëlische inbreuk of aanval. Vooral als burgers worden getroffen, zal de straf zeer streng en hard zijn.”

———————————————————————————————————