Volgens de grondbeginselen van de stichting ‘Christenen voor Israël’ is de Gemeente bij Israël ingelijfd. Wat wil dat betekenen en wat is de Bijbelse grondslag voor deze ‘inlijving’ van de Gemeente c.q. Kerk bij Israël?
Antwoord:
In de Bijbel wordt de gedachte dat de Gemeente bij Israël is ingelijfd niet gevonden. Ook maakt de Gemeente geen enkele manier deel uit van Israël, wat men daaronder ook mag verstaan. De Gemeente van Jezus Christus is ontstaan op de Pinksterdag, de Heer Jezus kondigde deze aan met de woorden: “Ik zal Mijn gemeente bouwen”, als iets dat nog in de (nabije) toekomst lag. Als haar tijd volbracht is, zal Israël hun plaats innemen. De Gemeente is ook niet in de plaats van Israël gekomen, alsof God met zijn verbondsvolk voor altijd heeft afgedaan, nee, de Gemeente is erbij gekomen. Het volk Israël is tijdelijk terzijde gesteld vanwege haar zonden en de verwerping van de Heer Jezus (Hos.1:9). We wachten, wat Israël betreft, op het moment dat de tijden van de volken zullen zijn voltooid en de Messias zal verschijnen (Mat.23:39; Luk.21:24; Rom.11:25-26).
In kringen waar men onderwijst dat de Gemeente bij Israël is ingelijfd beroept met zich vaak op een berijmde psalm uit het Oude Testament. In deze Psalm 87:6 staat in het berijmde gezang: ‘Op zijn rol, waar hij de volken schrijft, hen tellen, als in Israël ingelijfd.’ Let wel zó staat het niet in de Bijbel, in welke vertaling dan ook! Wat er wel staat? (Ik citeer de Staten Vertaling): “De HEERE zal hen rekenen in het opschrijven der volken, [zeggende]: Deze is aldaar geboren” Dat is heel wat anders van wat men ervan heeft gemaakt. Dus een Bijbelse grondslag voor de zgn. ‘Inlijving’ van de Kerk bij Israël is dan ook niet juist. Mogelijk kan het ook te maken hebben met een onjuiste uitleg van Romeinen:16-24, het gedeelte over de olijfboom. De fout bestaat dan hierin dat men in de olijfboom Israël ziet. De niet-joodse gelovigen, die van nature takken van een wilde olijfboom zijn, worden geënt op de goede olijfboom (vs.17). En dat zou dan inhoudelijk hetzelfde zijn als ‘ingelijfd’ worden bij Israël. De grote vraag die we ons moeten stellen: Is de olijfboom Israël? Het antwoord is nee.
Christen voor Israël
In uw vraag verwijst u verder naar de organisatie ‘Christenen voor Israël.’ Bij raadpleging van hun website heb ik het volgende gevonden in artikel 5 van de Twaalf Stellingen staat: “Wij belijden dat de Heere trouw is aan al Zijn verbonden met Israël. God heeft Zijn volk niet verworpen, noch het tijdelijk terzijde gesteld. Israël blijft de spil in Gods heilsplan voor de wereld. Niet alle beloften zijn al in Christus vervuld, maar Hij is de zekere borg voor de toekomstige en definitieve vervulling. En verder in artikel 3 “Wij geloven dat de kerk niet in de plaats van Israël is gekomen.” En nog onder punt 4: “Wij geloven dat ook het Nieuwe Verbond met het Huis Israël en het Huis Juda gesloten is, en dat de kerk door het geloof in Jezus Christus daarop is geënt.”
Dat zijn zaken waar ik het niet mee eens kan zijn. “God heeft Zijn volk niet verworpen, noch het tijdelijk terzijde gesteld.” Het is wel degelijk terzijde gesteld (Hos.1:9; Hand.15:13-17). Zijn ze niet zo’n tweeduizend jaar in ballingschap moeten gaan onder alle volken? En waarom? Waren dat niet hun zonden en de verwerping van God Zoon? (2Kron.36). “Wij geloven dat de kerk niet in de plaats van Israël is gekomen.” Dat is juist, de Kerk c.q. de Gemeente is niet in plaats van Israël gekomen, maar erbij gekomen doordat het volk Israël tijdelijk terzijde is gesteld!
De betekenis van de vermenging van Israël een de Kerk
U zult zelf ook wel tot de ontdekking gekomen zijn dat in de publicaties en/of YouTube uitzendingen nooit gesproken wordt over bv de antichrist, de Grote Verdrukking, de Opname van de Gemeente en meer van deze Bijbelse waarden die in de evangelische wereld heel normaal zijn. In de RK-kerk of het Protestantisme zijn deze dingen – vanwege hun kerkvisie – voor hen verborgen.
De erkenning van Israël als volk van God staat juist in de evangelische kringen hoog in het vaandel en voorziet een zegenrijke toekomst voor Israël in het verschiet. Maar het wil ook niets tekortdoen aan de Gemeente van de Levende God, die tijdelijk een plaats heeft gekregen in Gods handelen naast Israël, totdat de tijden van de volken voltooid zijn en zo zal gans Israël behouden worden.
Waardering
Het is echter niet enkel kommer en kwel, want de stichting Christen voor Israël doet een zeer goed werk voor de Joden in Israël en daarbuiten. Daarvoor kunnen we ze allen maar prijzen. Met hun theologische standpunten heb ik wel meer moeite.
Tenslotte
In de rubrieken ‘de Gemeente’ en ook in andere rubrieken kunt u meer informatie vinden over het ontstaan van de Gemeente op mijn website.