Inleiding Bijbelboeken – Inleiding op Maleachi – Oude Testament

21 augustus, 2023

Bijbelboeken: Maleachi

Inleiding Bijbelboeken

Profetische Boeken

Inleiding op het boek Maleachi

De profeet

De naam Maleachi betekent ‘Mijn boodschapper’ (3:1). Hij is de laatste van de ‘schrijvende’ profeten, maar over zichzelf schreef hij niets. We hebben geen bijbels informatie over zijn afkomst, roeping of persoonlijk leven. Maar het belangrijkste van de boodschapper is de boodschap zelf die hij bracht!

Zijn tijd

In 538 v.Chr. gaf Kores (Cyres) een bevel uit dat de Joodse ballingen mochten terugkeren naar hun land om de tempel te herbouwen (2Kron.36:22-23). Ongeveer 50.000 aanvaarden de uitnodiging, en in 515, na veel uitstel, voltooiden zij de bouw van de tempel. Ezra bezocht hen in 458, en in 445 werd Nehemia tot hun gouverneur benoemd voor de duur van twaalf jaar (Neh.5:14). Als Wanneer Nehemia teruggekeerd was uit Susan (Neh.13:6-7), moest hij vaststellen dat het moraal achteruitgegaan was, en moest een paar drastische stappen nemen om orde op zaken te stellen.

Zijn boodschap

Maleachi diende de teruggekeerde Joodse natie ongeveer 400 jaar voor Christus. De zonden die hij beschrijft kunnen we vinden in Nehemia 13:10-30. Maleachi richt zijn eerste boodschap aan de priesters, en dan aan het volk. ‘Zo priester, zo volk!’ Als Maleachi Gods Woord verkondigde antwoorden de mensen door te argumenteren. Let maar op het voortdurende ‘Waarmee?’ (1:2, 6-7; 2:17; 3:7-8, 13). Het is gevaarlijk als mensen beginnen te discuteren met God en proberen hun zondige wandel te verdedigen.

______________________________________________________________________________________________________________________________