Israël Acrueel – Allisraël News – Aanval van Iran op Israël binnen 24 uur verwacht

12 april, 2024

Rubrieken: Israël Actueel

Israël Actueel

Allisraël News

Iran zou Israël binnen de komende 24-48 uur kunnen aanvallen, waarschuwt de Amerikaanse inlichtingendienst terwijl Israël zich schrap zet voor een gespannen weekend

VS dreigt zich bij Israël aan te sluiten als vergelding als Iran escaleert

Al het Israëlische nieuws Personeel | Gepubliceerd: 12 april 2024

Iran bereidt zich voor om Israël vrijdag of zaterdag vanaf zijn grondgebied aan te vallen, maar heeft nog geen definitieve beslissing genomen, meldde The Wall Street Journal donderdagavond, terwijl Israël zich schrap zet voor vergelding voor een vermeende Israëlische aanval waarbij bijna twee weken geleden zeven Iraanse officieren werden gedood.

Te midden van een diplomatiek offensief van de Verenigde Staten om een escalatie tot een totale regionale oorlog te voorkomen, meldde Reuters dat Iran een bericht via het land Oman had verzonden, waarin werd aangegeven dat het via zijn regionale volmachten zou reageren om een grote escalatie te voorkomen.

Een Amerikaanse bron vertelde de Arabische krant al-Arabiya dat de VS de krachten zouden bundelen met Israël als Iran wraak zou nemen met een “onevenredige reactie”, zoals een raket- of drone-aanval die vanaf Iraans grondgebied rechtstreeks tegen Israël wordt gelanceerd.

“De projectie van een nauwe militaire samenwerking tussen de VS en Israël en de vastberadenheid om krachtig te reageren op Iraanse dreigingen misten slechts 48 uur geleden ingrediënten”, aldus Richard Goldberg, senior adviseur bij de Foundation for Freedom of Democracies (FDD).

“De opmerkingen van de president gisteren en het bezoek van generaal Kurilla vandaag zijn cruciale resets in het politieke klimaat waarmee Teheran nu rekening moet houden in zijn berekeningen,” voegde Goldberg eraan toe.

De afgelopen dagen zijn Iraanse sociale mediakanalen die zijn aangesloten bij de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) overspoeld met propagandavideo’s die simulaties tonen van drone- of raketaanvallen op Israëlische faciliteiten, waaronder de vermeende nucleaire faciliteit in de zuidelijke stad Dimona.

IRGC- en Syrische adviseurs vertelden de WSJ dat Iran meer drones heeft geleverd aan zijn bondgenoten in Syrië en Irak om hen voor te bereiden op mogelijke deelname aan een aanval op Israël.

Volgens de WSJ zei een geïnformeerde Amerikaanse functionaris dat Iran Israël rechtstreeks zou kunnen aanvallen in plaats van een aanval op Israëlische ambassades over de hele wereld. Veel ambassades hebben in afwachting van een dergelijke aanval aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen.

De VS zeiden ook dat hun diplomatieke personeel in Israël “uit grote voorzichtigheid” niet mocht reizen buiten de gebieden Tel Aviv, Jeruzalem en Beersheva.

Iran zou ook doelen in betwiste Israëlische gebieden op de Golanhoogvlakte of de Gazastrook kunnen aanvallen om te kunnen beweren het Israëlische soevereine grondgebied niet te hebben aangevallen, aldus het rapport.

De afgelopen dagen hebben “verschillende regionale en Europese ministers” Iran opgeroepen terughoudendheid te betrachten om een mogelijke escalatie in de regio te voorkomen.

Donderdag arriveerde de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, generaal Erik Kurilla van CENTCOM, in Israël om mogelijke reacties op een Iraanse aanval te coördineren. Hij had ook een ontmoeting met IDF-stafchef Herzi Halevi en de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant.

“Een zwakke reactie op de Iraanse agressie zou eenvoudigweg meer van hetzelfde uitlokken en meer Amerikaanse of Israëlische slachtoffers riskeren. Een overzicht van de geschiedenis toont aan dat Teheran de neiging heeft zich terug te trekken wanneer het wordt geconfronteerd met de vastberaden toepassing van de Amerikaanse militaire macht”, aldus Bradley Bowman van FDD.

Donderdag belde Gallant zijn collega, de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, voor de tweede keer deze week. Naar verluidt bespraken ze de voorbereidingen voor een Iraanse aanval, waarbij Gallant benadrukte dat de staat Israël een Iraanse aanval op zijn grondgebied niet zou tolereren.

Berlijn en Moskou roepen op tot terughoudendheid in het Midden-Oosten in de aanloop naar de verwachte aanval van Iran op Israël

De Israëlische luchtmacht werkt samen met de VS en Cyprus voor defensieve oefeningen tegen mogelijke Iraanse aanvallen

Netanyahu geeft een nauwelijks verhulde waarschuwing aan Iran in de aanloop naar de verwachte aanval van Teheran op Israël

Alle Israëlische nieuwsmedewerkers

Biden noemt de inzet van de VS voor de veiligheid van Israël tegen Iraanse dreigingen ‘ijzersterk’

______________________________________________________________________________