Israël Actueel – Allisraël News – Iraans aanval op handen?

11 april, 2024

Rubrieken: Israël Actueel

Israël Actueel

Allisraël News

Iraanse aanval op handen?

 

Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwt Iraanse aanval op Israël ‘op handen’.

CENTCOM-commandant bezoekt Israël.

Diplomatieke ophef in het Midden-Oosten om escalatie te voorkomen

Gepubliceerd: 11 april 2024

De Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwde woensdag dat een grote aanval op Israël, die door Iran of een van zijn volmachten (bv. Hezbollah) met behulp van raketten of drones zou worden uitgevoerd, “op handen” was, meldde Bloomberg.

Sinds de vermeende Israëlische aanval een hoge Iraanse generaal en zes andere officieren in Syrië heeft gedood, hebben Iraanse functionarissen Israël bedreigd met vergelding. Israëlische functionarissen hebben gereageerd door te waarschuwen dat Israël krachtig zou antwoorden en mogelijk Iran rechtstreeks zou aanvallen.

Volgens het rapport zou Iran zowel militaire als overheidsfaciliteiten in Israël kunnen aanvallen met precisiemunitie. Op basis van Amerikaanse en Israëlische schattingen wordt een dergelijke aanval “meer gezien als een kwestie van wanneer, niet of”, meldde Bloomberg.

De afgelopen dagen hebben verschillende Amerikaanse leiders, waaronder president Joe Biden, bevestigd dat ze Israël zullen steunen in geval van een aanval. De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, CENTCOM-commandant-generaal Erik Kurilla, zal naar verwachting donderdag Israël bezoeken om mogelijke reacties op een Iraanse aanval te coördineren, zo meldde het nieuwscentrum Axios.

Het bezoek van de generaal maakt deel uit van een grotere inspanning van Amerikaanse en Israëlische functionarissen op alle niveaus van de agentschappen om zich voor te bereiden op een Iraanse reactie, vertelden functionarissen aan beide kanten aan Axios.

Kurilla zal hoge IDF-functionarissen ontmoeten, evenals de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, die gisteren zei dat Israël “zeer snel zou reageren met een beslissende offensieve actie tegen het grondgebied van degene die ons grondgebied aanvalt, waar het zich ook bevindt, in het hele Midden-Oosten.” Axios meldde ook dat de VS-landen in het Midden-Oosten hebben benaderd om te proberen Iran ervan te weerhouden Israël aan te vallen, wat het potentieel heeft om een regionale brand te veroorzaken.

Als onderdeel van deze diplomatieke inspanningen hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Irak de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian gebeld om de regionale spanningen te bespreken, aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De mogelijkheid van een grote Iraanse aanval veroorzaakte wijdverbreide angst onder het Israëlische publiek en gaf aanleiding tot een storm van speculatie en nepnieuws op sociale media wereldwijd.

Woensdag concentreerde een groot deel van de speculatie zich op het Iraanse luchtruim, nadat de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa had aangekondigd dat het zijn vlucht naar de Iraanse hoofdstad Teheran de komende dagen zou opschorten. Bovendien meldde het Iraanse nieuwskanaal Mehr dat het regime het luchtruim boven zijn hoofdstad had gesloten ‘vanwege militaire oefeningen’, voordat het zijn rapport kort daarna ontkende en verwijderde.

Commentatoren op sociale media suggereren dat Iran, voordat het een significante aanval vanaf zijn grondgebied zou lanceren, waarschijnlijk zijn luchtruim zou sluiten om te voorkomen dat passagiersvliegtuigen in gevaar zouden komen, terwijl een groot salvo langeafstandsraketten richting Israël werd gelanceerd.

______________________________________________________________________________