Israël Actueel – All Israël News – Na de aanval van Iran

15 april, 2024

Rubrieken: Israël Actueel

Israël Actueel

Na de aanval van Iran

Allisraël News

Iran schiet meer dan 300 ballistische, kruisraketten en drones af; IDF zegt dat 99% is onderschept door Israël en ‘onze partners’ De meeste Iraanse raketten werden buiten de grenzen van Israël onderschept

Al het Israëlische nieuws Personeel | Gepubliceerd: 14 april 2024

Tientallen grond-grondraketlanceringen vanuit Iran werden zaterdagavond gedetecteerd bij het naderen van Israëlisch grondgebied als reactie op de moord op de hoogste commandant van de IRGC, Mohammad Reza Zahedi. Er werden ook ongeveer 170 onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) gelanceerd vanuit Iran naar Israël. Volgens de IDF kwam geen van de UAV’s het Israëlische luchtruim binnen.

Op zondagochtend zei IDF-woordvoerder Daniel Hagari dat 99% van de luchtdreigingen werd onderschept. “Gisteravond startte Iran een aanval op Israël en lanceerde meer dan 300 bedreigingen van verschillende soorten,” verklaarde Hagari. “99% van de bedreigingen die tegen Israëlisch grondgebied werden gelanceerd, werden onderschept – een zeer belangrijke strategische prestatie.”

Hagari zei dat de Aerial Defense Array van de IDF met succes de meerderheid van de raketlanceringen heeft onderschept met behulp van het “Arrow” -systeem. Anderen werden onderschept door gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht (IAF).

Israël ontdekte 30 lanceringen van kruisraketten, waarvan er 25 werden onderschept door IAF-gevechtsvliegtuigen. Hagari bevestigde dat geen van de kruisraketten Israëlisch grondgebied is binnengekomen. Er werden meer dan 120 lanceringen van ballistische raketten in de richting van Israël gedetecteerd, waarbij “slechts enkele” het Israëlische grondgebied overstaken. Hagari verwees ook naar “een sterke gevechtscoalitie” van “Israëls strategische bondgenoten”, die de raketten onderschepten voordat ze Israëlisch grondgebied binnenkwamen.

Terwijl Israël verschillende van zijn partners identificeerde, waaronder de Verenigde Staten CENTCOM, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, noemde hij ook “andere landen die gisteravond opereerden”, zonder ze bij naam te noemen. Sommige analisten zijn van mening dat verschillende Arabische landen hebben deelgenomen aan het neerschieten van enkele van de raket- en UAV-lanceringen die hun grondgebied zijn binnengekomen, maar de landen werden niet bekendgemaakt vanwege dreigementen van Iran om zich te richten op een Arabische natie die Israël toestaat zijn luchtruim te gebruiken. Volgens Ynet News onderschepte Jordanië verschillende van de raketaanvallen. De Verenigde Staten onderhouden verschillende raketafweerbatterijen in Jordanië.

Gedurende de nacht werden ook lanceringen van Iraanse terreurproxy’s in Jemen en Irak gedetecteerd. Hagari zei dat geen van die lanceringen Israëlisch grondgebied overstak. Israël trof ook verschillende Hezbollah-locaties in Libanon – waaronder enkele die verband houden met de Radwan Force – als reactie op lanceringen vanuit door Hezbollah gecontroleerd gebied.

Een klein aantal treffers werd geïdentificeerd, onder meer op een IAF-basis in het zuiden van Israël die werd gebruikt door de F-35 “Adir” straaljagers. Volgens de IDF was er lichte schade aan de infrastructuur, maar de IDF heeft bewijs vrijgegeven waaruit blijkt dat de basis operationeel blijft. In zijn briefing meldde Hagari slechts één verwonding door het enorme spervuur van Iran in de lucht, een 7-jarig meisje, dat ernstig gewond raakte door granaatscherven. Op het moment van publicatie was er geen update over haar toestand.

______________________________________________________________________________