Israël Actueel – Het ergste moet nog komen!

5 april, 2024

Rubrieken: Israël Actueel

Israël Actueel

‘Het ergste moet nog komen!’

Israëlische leiders streven ernaar het publiek te kalmeren uit angst voor Iraanse vergelding.

IDF-generaal: ‘Het ergste moet nog komen’, Israëlische ambassades wereldwijd sluiten

Israëlische leiders probeerden donderdag het Israëlische publiek te kalmeren nadat Iraanse dreigementen en berichten over beschermende maatregelen die Israël de afgelopen dagen had genomen, een reeks wijdverbreide geruchten over een op handen zijnde aanval begonnen. Sommigen haastten zich om voedsel te kopen en geld op te nemen uit angst voor het uitbreken van een bredere oorlog met Iran en zijn handlangers.

Volgens berichten in de media had de CIA Israël gewaarschuwd voor een mogelijke Iraanse reactie op de vermeende Israëlische aanval waarbij in het weekend zelfs officieren van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) in de buurt van de Iraanse ambassade in Syrië werden gedood.

In tegenstelling tot soortgelijke incidenten uit het verleden, vrezen experts dat te midden van de verhoogde spanningen tijdens de aanhoudende Gaza-oorlog, het Iraanse regime een grootschalige reactie tegen het Israëlische thuisland zou kunnen plannen.

Israëlische functionarissen hebben inlichtingen waaruit blijkt dat Iran Israël zou kunnen aanvallen met behulp van ballistische langeafstandsraketten, kruisraketten of drones, meldde het Axios-nieuwscentrum.

De angst werd verder aangewakkerd door opmerkingen van de commandant van het Directoraat Inlichtingen van de IDF, generaal-majoor. Aharon Haliva, dat donderdag breed werd uitgemeten door de Israëlische media.

Tijdens een bijeenkomst van inlichtingenofficieren zei Haliva: “Het is niet zeker dat het ergste achter de rug is, en we hebben complexe dagen voor de boeg.”

Legerwoordvoerder Brigade Geneneraal Daniel Hagari bagatelliseerde de opmerkingen van Haliva in een verklaring en zei dat Israël al zijn vijanden in de gaten hield.

“De opmerkingen werden gemaakt in een gesloten forum bij het IDF Intelligence Directorate en het is goed dat we enkele scenario’s onder de loep nemen om goed voorbereid te zijn,” voegde hij eraan toe.

Talrijke verkooppunten meldden ook dat Israël verschillende ambassades wereldwijd tijdelijk sloot en zijn personeel beval thuis te blijven, uit angst dat het Iraanse regime wraak zou nemen voor de vermeende Israëlische aanval op de Iraanse ambassade door Israëlische diplomaten aan te vallen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende dit later, volgens de Times of Israël.

Premier Benjamin Netanyahu verzekerde donderdagavond het Israëlische publiek en de vijanden van de natie dat Israël zichzelf kon verdedigen. “We zullen handelen volgens het eenvoudige principe van wie ons kwaad doet of van plan is ons kwaad te doen, we zullen hen kwaad doen”, beweerde hij.

Hagari legde de hele dag verschillende verklaringen af om geruchten over een op handen zijnde Iraanse raketaanval te kalmeren, waarbij hij herhaaldelijk benadrukte dat de IDF klaar was voor elk scenario en dat er geen updates waren met betrekking tot instructies aan het grote publiek. “Het is niet nodig om generatoren te kopen, voedsel op te slaan en geld op te nemen bij geldautomaten. Zoals we tot vandaag hebben gedaan, zullen we onmiddellijk op de hoogte worden gehouden van elke wijziging als deze op een officiële en ordelijke manier is”, benadrukte hij.

Tot zover ‘Israël Today’ van vrijdag 5 april 2024

_______________________________________________________

P.S.

Verder wel al eerder bekend gemaakt dat de Israëlische krijgsmacht donderdag 4 april 2024 de verloven van alle gevechtseenheden heeft opgeschort, dat is bekendgemaakt in een verklaring. Sinds een bombardement afgelopen maandag op het Iraanse consulaat in Damascus is de spanning tussen de twee landen hoog opgelopen.

___________________________________________________________________